Rozhovor so špecialistom na športovú výživu Mgr. Martinom Čupkom

20.08.2016
Uverejnil: Administrator
Prečítané: 4442x

Prinášame vám rozhovor so špecialistom na športovú výživu Mgr. Martinom Čupkom. Neobídeme ani témy ohľadom zanedbávania výživovej stránky u športovcov – špeciálne u pohybovo aktívnej mládeže. Za túto stránku životosprávy sú zodpovední najmä rodičia, lenže čo ak oni sami nevedia čo je správne? Bez pozitívneho príkladu doma je jednoduché nájsť vzor v televízií alebo časopise. Aké môžu byť následky? Aj o nich je pohľad do praxe očami odborníka na výživu a kondičný tréning, ktorého ste mohli vidieť aj na TV Markíza resp. v tejto reklame.

1. Športovec môže zjesť „všetko“ - on to aj tak vybehá na tréningu! Čo je na tom pravdy?

Myslím si, že je to otázkou priorít - pokiaľ si niekto cvičením iba kompenzuje to, aby mohol zjesť viac jedla a tak trochu aj „podvádzať“ tak to platí. Na druhej strane pokiaľ cvičením sledujem určitý cieľ, tak výživa je veľmi silným nástrojom, ktorý možem využiť vo svoj prospech resp. neprospech. Vo vrcholovom športe častokrát ide o desatiny sekundy či centimetre. Všetci v širšej špičke sú približne na rovnakej úrovni a rozhodujú „maličkosti“, ktoré nikto nevidí – a jednou z nich je zvládnutý výživový protokol (podmieňujúci oi. aj rýchlosť regenerácie – tzn. môžem trénovať viac a zároveň minimalizovať riziko pretrénovania).
V rámci svojej praxe som mal možnosť spolupracovať aj s RNDr. Petrom Fořtom CSc. (TOP expert na športovú výživu a popredný český fyziológ), ktorý má podrobne zmapovanú žalostnú situáciu aj vo výžive vrcholových športovcov. Veľa športujúcich sa snaží mať čo najlepšie športové vybavenie, ale málokto rieši to, ako vybaviť svoje telo silnejšou zbraňou – energiou a silou, ktorá dá tomuto vybaveniu zmysel!

2. V čom je špecifická výživa športovcov? Je výživa športovcov zároveň „zdravou výživou?“

Povedzme si narovinu – vrcholový šport takmer nikdy nie je možné spájať so zdravím. Správnou výživou je však možné eliminovať mnohé nepriaznivé vplyvy. Organizmus športovca, ktorý čelí denno-dennej záťaži je vystavený oveľa vyššiemu riziku opotrebovania a naštrbeniu imunity.
Ako by mohla športovcovi stačiť strava, ktorá nezaistí dobré zdravie ani nešportovcovi? V prípade, že sa nešportovec nebude stravovať optimálne – skôr či neskôr bude mať zdravotné problémy (tým závažnejšie čím má väčšie genetické predispozície), ale pokiaľ sa rovnako nevhodne bude stravovať športovec – bude mať problémy oveľa skôr!
Je to taký paradox – zdravý životný štýl a pohyb patria neodmysliteľne k sebe avšak od určitej úrovne sa všetko podriaďuje aktuálnemu výkonu a bokom ide dlhodobé zdravie – príkladom sú opäť aj mladí „profi“ športovci na ktorých sú kladené neprimerané nároky.


3. Môžeš uviesť nejaké príklady z praxe kedy sa jedná o najčastejšie chyby a dogmy?

Tak trebárs tzv. rýchla energia pred výkonom (sladké tyčinky či čokolády - vysoký glykemický index aj nálož), ktorá spôsobí, že športovca vystrelí do výšin, aby následne výkonnostne „zvädol“ v polovoci výkonu (špeciálne pri vytrvalostnom preteku). Ďalšou vecou sú cestovinové orgie večer pred pretekmi v triatlone – také obrovské množstvo sacharidov pár hodín pred výkonom doslova zablokuje metabolizmus – telo ich už nedokáže využiť v prospech výkonu. Riešil som prípad bežca na dlhé trate, ktorý sa pokúšal o prechod na nízkosacharidovú (vysokotukovú výživu), ktorý je v rozpore s dogmou o sacharidoch pri dlhých behoch. Za určitých podmienok je však aj toto možné (a s ohľadom na zdravie dokonca vhodnejšie).
V zahraničných tímoch sa nediskutuje o tom či má význam riešiť jedlo a výživu – berie sa to jednoducho ako fakt. Bodka. Aj toto robí rozdiely medzi našimi a zahraničnými športovcami...

ABC 1404 sml

4. Aké sú tvoje odporúčania v prípade športovej výživy pre amatéra? Je nutné siahať po doplnkoch?

Človek športujúci rekreačne, aj v prípade pravidelnosti (cca 2-3 krát týždenne) nemusí premýšlať o špecializovanej športovej výžive. Predtým ako siahne po doplnkoch by si v prvom rade mal položiť otázku: Vyčerpal som už všetky možnosti ako maximálne skvalitniť svoj jedálniček formou prirodzených potravín? Mnoho amatérov neváha investovať značné sumy do výživových doplnkov, za ktorými stojí cielená reklama využívajúca tváre profesionálov, ktorí častokrát daný produkt ani nevložili do úst. Mojou úlohou je v prvom rade maximálne skvalitniť jedálny lístok klienta a nastaviť hlavne časovanie príjmu jednotlivých živín (s ohľadom na objem a intenzitu záťaže). Až potom je možné baviť sa o doplnkoch.

DSC 6839a


5. Ako vnímaš stravovacie návyky školákov? Čo alebo kto ich ovplyvňuje najviac? A čo výživa mladých športovcov?

Zodpovední sú v prvom rade rodičia a neutíchajúci tlak masmédií. Cieľová skupina maloletých je veľmi zraniteľná a vďačná obeť reklamných kampaní. Mal som možnosť byť svedkom obsahu desiatových krabičiek v zopár triedach.... Je to doslova na zaplakanie. Rodičia na jednej strane chcú dbať o zdravie svojich detí, chcú z nich mať úspešných športovcov (možno budúcich profesionálov) ale s tým súvisí aj vytvorenie profesionálneho zázemia – oi. zabezpečiť kvalitné palivo pre kvalitný výkon! Aká je prax? Sušienky plné stuženého tuku, párok s bielym rožkom, u dievčat populárne sladké jogurty (ktoré videli ovocie len z diaľky).

food pilea

Na kolektívnych športových súťažiach detí to vidím na vlastné oči: Vrcholom špecializovanej športovej výživy sa stali oplátky zapité energeťákom?! Výsledkom sú preťažené deti, na ktorých sa to častokrát prejaví až s odstupom času (a za skutočnú príčinu sa označí všetko ostatné len nie nezvládnutá výživa). Kombináciu fyzickej a psychickej záťaž (tréning+škola) takisto nieje možné kompenzovať iba zvýšeným objemom prijatej stravy. Situáciu je možné zmeniť najmä cez obsah nákupného košíka – problém je, že samotní rodičia nevedia čo kupovať a ako to pripravovať.

Pokiaľ im chýbajú vedomosti tak im nesmie chýbať aspoň zdravý sedliacky rozum!

Cieľom spolupráce CJHL s Mgr. Martinom Čupkom je prispieť k skvalitneniu prípravy mladých hráčov a zvyšovať povedomie o potrebe individuálnej výživy ako prostriedku zvyšovania výkonnosti. Postupne budú pribúdať ďalšie články zaoberajúce sa problematikou výživy, pitného režimu a tréningového procesu mladých hokejistov.

Pre nedočkavých zatiaľ odporúčam môj eBook – Top 7 princípov optimálnej výživy. Táto publikácia vysvetľuje základné princípy výživy a životosprávy zrozumiteľne a jednoducho na 27 stranách a je zadarmo dostupná na www.martincupka.sk

cupka123

Hore