ORLY: rozhovor s manažérom HC Ogre Juniors

04.09.2018
Uverejnil: cjhl
Prečítané: 1675x

Prvé kolo Karpatskej mládežníckej hokejovej ligy, divízia ORLY, "červená" skupina sa blíži. Porozprávali sme sa s Oskarsom Kupcisom, manažérom tímu HC Ogre Juniors, Lotyšsko.

HC Ogre Juniors je nováčikom v Karpatskej mládežníckej hokejovej lige. Informácie o vašom klube sme fanúšikom KMHL priniesli už dávnejšie. Skús  nám priblížiť vašu domácu súťaž.

V národnom šampionáte Lotyšska v kategórii U15 štartuje v tejto sezóne 19 družstiev, ktoré sú rozdelené do dvoch skupín. Naše družstvo by sme vekovo mohli zaradiť ešte do kategórie U14, ale keďže u nás v tejto kategórii súťaž nemáme, hráme v kategórii U15, v skupine B. V práve začínajúcej sezóne odohrá náš tím 27 zápasov.

Povedz nám niečo viac o hokeji v Lotyšsku, zaujíma nás hlavne mládežnícky a juniorsky hokej.

Ľadový hokej je športom číslo 1 v našej krajine a naše mládežnícke tímy by som zaradil medzi top 10 krajín vo svete. Rýchly rozvoj ľadového hokeja začal v roku 2000, odvtedy sa u nás vybudovalo viac ako 15 ľadových hál. Napriek veľkým investíciám do infraštruktúry treba poznamenať, že juniorský ľadový hokej je financovaný hlavne rodičmi a v niektorých prípadoch aj miestnymi vládami. Lotyšská hokejová federácia sa sústreďuje hlavne na lotyšský národný tím.

Ako ste sa dozvedeli o Karpatskej mládežníckej hokejovej lige?

Prišlo pozvanie od našich slovenských priateľov zo Slovenska (pozn. HC Ogre Juniors zvíťazilo na MULTI ŠPORT CHRISTMAS CUPe 2016) a my sme sa rozhodli využiť túto možnosť na získanie nových skúseností.

Bolo rozhodovanie o účasti v KMHL ťažké? Čo bolo hlavným motívom vášho kladného rozhodnutia?

Ako som už povedal, pre naše družstvo to bude nová skúsenosť, ako aj možnosť pre našich hráčov zmerať si sily so zahraničnými súpermi a popritom i spoznať krajiny, ktoré doteraz možno nemali možnosť navštíviť.

Aké sú vaše očakávnaia? Myslíš, že takáto medzinárodná súťaž pomôže vašim hráčom dostať sa na vyššiu úroveň?

Náš tím je zložený z chlapcov narodených v rokoch 2005/2006. Medzinárodné súťažné zápasy s chlapcami narodenými v roku 2004 budú pre nich obrovskou skúsenosťou, ktorá nám určite napomôže byť konkurencieschopnejšími v domácej súťaži.

Čo môžeme očakávať od HC Ogre? Aký štýl hokeja preferuje váš tím?

Hráme kontaktný hokej a samozejme našim cieľom v prevej sezóne v KMHL je dostať sa do finálovej šestky.

Vo svojej skupine sa stretnete s tímami zo Slovenska, Ukrajiny, Poľska a Srbska. V kategórii U15 máme spolu 12 tímov, s akým výsledkom budete na konci sezóny spokojní?

Nemáme žiadne skúsenosti s tímami, ktoré budú našimi súpermi v tejto súťaži, ale asi ako každý, chceme súťaž vyhrať. Čo prinesie realita, to uvidíme až počas sezóny. Ale určite sme sa do nej neprihlásili, aby sme tu plnili len úlohu nejakých štatistov.

Čo by si zaželal hráčom KMHL do práve začínajúcej sezóny?

Prajem všetkým hráčom, aby im pôsobenie v Karpatskej mládežníckej hokejovej lige pomohlo v rozvoji ich hokejového umenia. Ale tiež, aby popri vštkých tých zápasoch vznikli celoživotné priateľstvá medzi chlapcami rôznych národností.

Hore