MAKSYM URDA: NAJLEPŠÍ ROZHODCA SEZÓNY 2017/2018

27.09.2018
Uverejnil: cjhl
Prečítané: 2265x

Priblíž nám prosím svoju rozhodcovskú kariéru.

Moja kariéra ako profi rozhodcu sa začala v roku 1994. Dve sezóny som pôsobil ako čiarový rozhodca v MHL (následovnícka súťaž Majstrovstiev ZSSR). V rokoch 1997-2000 som bol v pozícii čiarového rozhodcu na Majstrovstvách sveta v rôznych skupinách. Od roku 2001 až do roku 2015 som sa už ako hlavný rozhodca zúčastňoval na rôznych podujatiach IIHF, vrátane MS U-20 kategórie A a MS seniorov kategórie B. Zároveň počas celého tohto obdobia som rozhodoval zápasy vo VEHL (východo-europská hokejová liga), čo boli v tom čase otvorené Majstrovstvá Bieloruska, vrátane finálových zápasov v Bielorusku a Lotyšsku. Tri sezóny, pokiaľ sa nezačal konflikt na východe Ukrajiny, som ako hlavný rozhodca pôsobil vo Vyššej Hokejovej Lige v Rusku. Samozrejme, že mám niečo "odrobené" aj v Ukrajinskom hokeji. Viac ako 20-krát som rozhodoval finále domácej ligy.

Čo považuješ za jej vrchol?

Ťažko je mi vybrať nejaký vrchol mojej doterajšej kariéry. Radšej by som spomenul pár najzaujímavejších zápasov. Počas lockoutu v sezóne 2004 som rozhodoval priateľský zápas medzi reprezentáciami Lotyšska a Kanady na čele s Danym Heatleym. Pamätám si, ako by to bolo teraz, preplnený starý štadión v Rige... Neskutočný hluk, nepočul som ani vlastnú píšťalku! Ale rýchlo sme našli s mužstvami spoločnú "reč" a bol to výnimočný zápas vo vynikajúcej atmosfére. Okrem toho si často a rád spomínam na finálovú sériu Majstrovstiev Lotyšska, kedy sa HC DINAMO Riga stalo majstrom krajiny a v nasledujúcej sezóne už hrali v KHL.

V uplynulej sezóne si v pozícií hlavného rozhodcu absolvoval dve kolá KMHL. Ako by si zhodnotil túto súťaž?

Výborná súťaž! Zápasy majú svoje napätie, zápletku. V súťaži je dobrá konkurencia, dovolím si tvrdiť, že v mnohom nezaostávaú tieto zápasy ani za mládežníckými MS. Kvôli tomu, že mužstva dvakrát denne vystupujú na ľad, ešte viac sa zvyšuje napätie vo večerných stretnutiach. Tento formát súťaže je veľmi zaujímaý a podľa môjho názoru napomáha zvyšovaniu konkurencieschopnosti tímov. V zápasoch hraných na dve tretiny sa "slabšie" družstvá nestíhajú veľmi unaviť a na opačnej strane favoriti hrajú podvedome trochu uvoľnenejšie, čo neraz prináša aj nepredvídateľné výsledky.

Na záverečnom kole v rumunskom Galati sa v pozícií "hosťa" predstavil tím z USA. Bolo náročnejšie rozhodovať ich zápasy, keďže severoamerický štýl sa predsa len trochu líši od toho európskeho?

Bolo to náročnejšie len do toho momentu, pokiaľ som nevysvetlil trénerovi amerického mužstva niektoré odlišnosti vo výklade pravidiel IIHF a tých, ktoré sú platné v amerických súťažiach. Napríklad, vznikol nám konflikt z ničoho nič.... podľa amerických pravidiel, v prípade, že pri súboji spadne hráčovi prilba, hra sa okamžite prerušuje, ale podľa našich pravidiel sa v hre pokračuje ďalej.

Ponuku rozhodovať zápasy KMHL si dostal aj v tejto sezóne. Čo zavážilo, že si ju opäť prijal?

Podľa mňa má určite táto súťaž budúcnosť a ja som bol vždycky za HOKEJ v najlepších jeho prejavoch. Vždy som pripravený byť nápomocným tým ľudom, ktorí pomáhajú hokej rozvíjať bez ohľadu na hranice. Preto som neváhal a prijal som ponuku rozhodovať zápasy KMHL aj v tejto sezóne. 

max urda 5

Máme za sebou prvé kolo "červenej" skupiny, divízie Orly, teda kategórie U15. Predstavili sa tu družstvá z piatich krajín, plus navyše ako hosť družstvo z Bieloruska. Je ťažšie rozhodovať zápasy, v ktorých sa stretajú rôzne hokejové školy ako domácu súťaž?

Myslím, že ani nie. Možno na začiatku súťaže, kým hráči nepoznajú rozhodcov. Musia si postupne zvyknúť na možno odlišný štýl pískania než s akým sa stretávajú doma. Ale je pravda, že v domácej súťaži, kde každý každého pozná, je to o niečo jednoduchšie ako pre hráčov, tak aj pre mňa. Tam už viem, čo môžem od ktorého hráča očakávať.

Aký dojem na teba urobili výkony hráčov?

Veľmi zaujímave kolo, myslím, že sa vydarilo. Je pravda, že hostia z Bieloruska boli trochu výraznejší od ostatných. Mali jednoznačne silnejšie, skúsenejšie družstvo a v zápasoch hrali s určitou rezervou. Ostatné tímy boli približne vyrovnané. Každý mohol zvíťaziť s každým, čoho dôkazom je víťazstvo srbského Partizanu nad slovenskými Michalovcami, čo vyzeralo byť dosť senzačným.

Práve počas spomínaného víkendu si si z rúk viceprezidenta KMHL prevzal ocenenie pre najlepšieho rozhodcu Karpatskej mládežníckej hokejovej ligy 2017/2018. Čo pre teba toto ocenenie znamená?

Je veľmi príjemné dostať takéto ocenenie. Veľmi ma to prekvapilo. Počas minulej sezóny som sa v Lige snažil svojou prácou na ľade ukázať, že na Ukrajine existuje nie len hokej ako taký, ale že sú tu ešte aj rozhodcovia. Ďakujem vedeniu Karpatskej mládežníckej hokejovej ligy, nepozerajúc na to, že túto cenu pridelili mne, že týmto spôsobom ocenilo prácu všetkých rozhodcov v Lige. Pretože na našu prácu si zvyčajne spomenie každý len vtedy, keď rozhodca spraví na ľade chybu.

 

Hore