ORLY: INTERVIEW S TRÉNEROM POLAND SELECT U15

10.10.2018
Uverejnil: cjhl
Prečítané: 2433x

click for englishPočas sezóny vám predstavíme všetkých nových trénerov Karpatskej mládežníckej hokejovej ligy. Ako prvý nám na otázky odpovedal Jerzy Skopinski, tréner nováčika ligy, tímu Poland Select U15.

Ako si spomínate na svoje hokejové začiatky? Kto vás priviedol k hokeju a kde ste urobili prvé hokejové kroky?

Moje hokejové začiatky siahajú do osemdesiatych rokov, kedy bol svet i hokej odlišný ako ho poznáme dnes. Každý chlapec v mojom rodnom Sanoku hral hokej, čo bolo hlavným dôvodom prečo som sa mu začal venovať aj ja. Nehrali sme ho len na štadióne, ale na každom dvore počas dlhých, zasnežených zím. Mojim prvým trénerom bol Jan Paszkiewicz, ktorý bol veľmi populárnym hráčom nie len v Sanoku, ale v celom Poľsku.

Ako sa vyvíjala vaša hokejová kariéra? Čo považujete za svoj najväčší úspech v hráčskej kariére?

Aktívne som hral hokej len do skončenia základnej školy, takže je ťažké hovoriť o nejakej kariére. Bol to však nezabudnuteľný čas, ktorý som strávil s mojimi priateľmi. Najväčším prínosom mojej krátkej kariéry je vášeň, ktorú som získal k tomuto športu a ktorú mám dodnes.

Kedy ste začali s trénovaním? Plánovali ste sa stať trénerom už počas aktívnej hráčskej kariéry? Kde ste ako tréner pôsobili?

Som človek závislý na športe, no napriek tomu som nikdy nemyslel, že jedného dňa budem trénerom. Po ukončení štúdia na Vysokej škole ekonomickej som sa presťahoval do Varšavy, kde sa mi v roku 2004 narodil syn. Keď mal tri roky, priatelia ma pozvali na štadión, aby som ho skúsil postaviť na korčule. Od prvého momentu som v jeho očiach rozpoznal tú vášeň. V tej istej chvíli som si uvedomil, že sa na túto neočakávanú cestu vydám s ním. Jediným spôsobom bolo urobiť maximum a snažiť sa byť každým dňom lepším trénerom. Toto dobrodružstvo trvá už jedenásť rokov, s mnohými míľnikmi za nami. Od začiatku mojej trénerskej kariéry pôsobím v Legii Varšava. V Poľsku nie je príliš vhodné byť len hokejovým trénerom, pretože hokej je podhodnotený a nedostatočne financovaný. V súčasnosti pracujem v oblasti onkológie ako manažér vo farmaceutickej spoločnosti, vďaka čomu sa môžem vo voľnom čase venovať mojej vášni, hokeju. Myslím, že aj vďaka hokeju mám veľmi dobré výsledky v mojej profesionálnej práci.

Máte nejaký trénersky vzor? Aký štýl hokeja ako tréner preferujete?

Samozrejme. Mám dokonca dva trénerské vzory. Vďaka pánom Krzysztofovi Czechovi and Piotrovi Krysiakovi a skvelým časom kedy obaja pracovali pre Poľskú hokejovú federáciu som mal privilégium pracovať počas viacerých tréningových kempoch s odborníkmi, akými sú Jari Byrski (zakladateľ SK8ON Toronto) a Greg Ireland (hlavný tréner HC Lugano) a práve ich považujem za svoje trénerské vzory. Obaja sú kanaďania, takže je jasné, že preferujem kanadský stýl hokeja. Dodnes som stále v blízkom kontakte s Jarim a Gregom (dole na spoločnej fotografii Jari, Greg a Jerzy) a dá sa povedať, že naša spolupráca pokračuje na dennej báze. Jari mi vždy dáva množstvo praktických rád ako individuálne pracovať s hráčmi aby dosiahli pokrok a posunuli svoju hru na vyššiu úroveň. Vďaka Gregovi poznám celý kanadský herný systém, tiež som sa stal členom "Hockey Canada Coaching Network". Obaja mi pomáhajú zlepšovať moje trénerské schopnosti a následovať súčasné trendy vo svetovom hokeji.

jerzy 2

Najkrajší moment vašej doterajšej trénerskej kariéry?

Stále verím, že najIepšie momenty mojej trénerskej kariéry sú ešte len predo mnou. No keď vidím úsmev na tvárach mojich hráčov, ako aj to množstvo hráčov, ktorý chcú so mnou trénovať, to sú tie veľké momenty. Je to ako palivo pre motor, niečo čo ma poháňa pracovať viac a viac.

Čo by ste ako tréner chceli dosiahnuť? Máte nejaký trénerský sen?

Mojim snom je, že jedného dňa v budúcnosti bude niektorý z hráčov, s ktorými som pracoval súčasťou svetovej hokejovej špičky. Sú nejaký kandidáti na splnenie tohto sna, ale zatiaľ by som si ich mená rád nechal pre seba, vo svojej mylsi a srdci. Úspech je tímový šport, takže moji súčasní i predchádzajúci hráči vedia, že sa na mňa vždy môžu spoľahnúť.

S akými cieľmi vstupujete do Karpatskej mládežníckej hokejovej ligy?

Beriem ako privilégium, že som sa mohol stať trénerom tímu Poland Select U15. Naše účinkovanie v KMHL je trochu dvážnym experimentom, keďže chlapci, ktorí boli vybratí do tohto tímu pochádzajú z rôznych poľských klubov.

Mojim prvým cieľom je, aby sa chlapci spoznali a cítili sa dobre v tomto kolektíve. Druhým, je naučiť ich, že hokej začína individuálnymi schopnosťami. Potom neskôr, keď si už dosť dobrý, dostaneš šancu hrať v tíme o ktorom snívaš. Tretím cieľom je ukázať im, že "spolu dosiahneme každý viac", to je moja definícia slova TEAM (z angl. Together Everyone Achieves More) a naučiť ich hrať zápasy efektívne, rozumne a bezpečne. Posledným cieľom je vyhrať "modrú" skupinu a v zápasoch s rôznymi súpermi sa neustále zlepšovať.

jerzy 3

Myslíte, že takáto medzinárodná súťaž môže mladým hráčom pomôcť v ich hokejovom raste?

Myslím, že áno. Rodičia mojich chlapcov vynakladajú veľké úsilie, aby im umožnili hrať v tomto družstve. Rozhodne zápasy proti silným tímom, keď sú výsledky tesné, dávajú chlapcom šancu súťažiť a pohybovať sa na vyššej úrovni z mnohých rôznych perspektív. Rád by som sa poďakoval organizátorom za ich pohostinnosť počas prvého kola v Trebišove. Dúfam, že naša spolupráca bude užitočná a cenná pre obe strany.7

KRÁTKY DOTAZNÍK

Najlepší hráč všetkých čias: Wayne Gretzky
Najlepší hráč súčasnosti: Steven Stamkos
Najobľúbenejší hokejový tím: Hokejový klub Sanok - stále v mojom srdci
Najobľúbenejší šport (okrem hokeja): volejbal
Najobľúbenejší športovec/športovkyňa: Marc Herremans
Tvoje hobby (okrem športu): hra na gitare

Hore