Rozhovor s prezidentom klubu Niedzwiadki Sanok

15.05.2017
Uverejnil: Peter
Prečítané: 2953x

O svojich pocitoch z uplynulej sezóny, o plánoch do blízkej budúcnosti, ale tiež o pohľade na situáciu v poľskom hokeji sa s nami podelil prezident STS UKS Niedzwiadki MOSiR Sanok, pán Marcin Cwikla.

Na pozíciu prezidenta klubu si nastúpil v lete pred sezónou 2016/2017. Ako k tomu došlo?

Členovia združenia chceli zmeny v klube a preto došlo k voľbám. Jedným z kandidátov na prezidenta som bol aj ja. Zvolila ma väčšina. Nemal som veľa času o tom premýšľať, pretože mojou prioritou bolo športová príprava, trénovanie. Ale keď sa na to spätne pozriem, zdá sa mi, že to nebolo zlé rozhodnutie, pretože v hokeji pôsobím už niekoľko rokov najprv ako hráč, neskôr ako tréner a teraz aj ako manažér. Mám svoju vlastnú víziu ako viesť klub a rozvíjať ho.

V minulosti si bol skvelým hokejistom, pôsobil si aj ako tréner. Teraz máš za sebou prvú sezónu v pozícii prezidenta klubu. Môžeš teda porovnať prácu v hokeji na rôznych pozíciách...

Ako prezident klubu mám veľkú zodpovednosť za to, ako klub funguje, obzvlášť po finančnej stránke, ale tiež mi záleží na tom, kto so mnou spolupracuje, teraz narážam konkrétne na trénerov a samozrejme ide aj o to, v akom smere sa chceme rozvíjať ako klub. Momentálne je dôležité to, aby sme vytvorili systém tréningov v našom klube tak, aby sa naši hráči mohli zdokonaľovať nielen po hokejovej stránke, ale tiež aj v oblasti mentálnej prípravy.

Ako hodnotíš sezónu z pohľadu dosiahnutia stanovených cieľov? Spokojnosť, alebo to mohlo byť aj lepšie?

Hlavným cieľom klubu a aj mojim je to, aby sme vychovali čo najlepších hráčov, ktorí budú na vysokej športovej úrovni a budú môcť tak reprezentovať Poľsko v rôznych vekových kategóriách. Ak mám zhodnotiť uplynulú sezónu, tak môžem povedať, že to mohlo byť aj lepšie. Naše tímy U16 a U14 sa v Majstrovstvách Poľska umiestnili na slušnej 4. priečke, keď nestačili na svojich súperov v zápasoch o tretie miesto. Radosť nám spravili naši malí hokejisti, rok narodenia 2006, ktorí zvíťazili na kvalitne obsadenom turnaji Warrior Cup v Tychach. Spolu s trénermi máme na čom pracovať a budem sa ďalej snažiť rozvíjať náš klub.

Hráči vášho družstva U16 pôsobili okrem domácej súťaže tiež v Karpatskej mládežníckej hokejovej lige. Ako by si zhodnotil ich pôsobenie v oboch súťažiach.

Nebola to ľahká úloha. Domnievam sa, že účasť v Karpatskej mládežníckej hokejovej lige bola dôležitou a hodnotnou skúsenosťou nielen pre tento tím, ale samozrejme aj pre nás ako klub. Naša domáca súťaž nám často neposkytuje také vyrovnané a kvalitné zápasy, s výnimkou finálového turnaja, ktorý sa uskutočnil u nás v Sanoku. V KMHL bolo každé kolo pre nás výzvou a každý zápas bol ťažký, ale predsa o to nám ide.

V KMHL obsadil Sanok celkové tretie miesto. Ty osobne si s týmto umiestnením spokojný, alebo si očakával lepšie umiestnenie.

Myslím, že to bol slušný výsledok. O to viac, že to bolo otvorené až do posledného kola. Až v Debrecíne sa medzi Michalovcami a nami rozhodovalo o tom, kto obsadí druhé a kto tretie miesto, takže tomu nechýbali ani emócie. Dôležitým prvkom je pre mňa to, že tréner i hráči vložili do každého zápasu KMHL maximum srdca, tvrdej práce i svojich schopností. Tiež si ako prezident klubu vážim fakt, že sme sa neposilnili hráčmi z iných klubov. Všetci hráči, ktorí reprezentovali Sanok v Karpatskej mládežníckej hokejovej lige sú odchovancami sanockého hokeja.

V tejto súťaži sa vaši hráči konfrontovali s tímami z rôznych krajín. Myslíš, že im táto medzinárodná konfrontácia pomôže v ich ďalšom hokejovom raste?

Ak by som si nemyslel, že sa hráči budú vyvíjať ako ľudia, športovci, hokejisti, tak by sme sa ako klub nemohli zúčastniť tejto súťaže. Myslím, že účasť v nej, prínos zápasov, ktoré sme odohrali a ešte odohráme nám prinesie hmatateľné výsledky v budúcnosti. Môj názor je, že ak sa chceš vyvíjať ako klub a kvalitne vychovávať hráčov nemôžeš za uzavrieť vo vlastnom svete, ale musíš byť otvorený. Práve takúto možnosť nám dáva účasť v Karpatskej mládežníckej hokejovej lige. Spomínam si tiež na prvé kolo v Trebišove, kde sa zúčastnil ako hosť tím z Ruska, Dinamo Petrohrad. To ešte len bol hokejový svet! Vďaka tejto súťaži si naši hráči mali možnosť porovnať sily práve s takýmto tímom.

Sezóna 2016/2017 sa skončila pred necelým mesiacom. Ako vyzerá v Sanoku príprava na tú následujúcu?

Pre nás ako klub sa sezóna skončila okolo 24. apríla, pretože náš tím U14 sa zúčastnil na finálovom turnaji Majstrovstiev Poľska v Bytome. Obsadili tam 4. miesto, keď v zápase o bronz prehrali s rovesníkmi z Gdanska. Teraz (9. mája), po predĺženom májovom víkende začali všetky vekové kategórie trénovať a pripravovať sa na budúcu sezónu. Ako klub sa snažíme o otvorenie športových tried na základnej škole a na gymnáziu.

Počas hráčskej kariéry si bol aj poľským reprezentantom. Ako sa pozeráš na súčasnú situáciu v poľskom hokeji? Ako hodnotíš vystúpenie vášho národného tímu na nedávno skončených Majstrovstvách sveta 1. divízie v Kyjeve?

Situácia, pokiaľ ide o pípravu mládeže nie je ľahká, kluby sa pasujú s rôznymi organizačnými problémami, ale tu momentálne nemáme priestor a ani čas o tom rozprávať. V našom klube sa snažíme pracovať tak, aby sme zvýšili individuálne technické zručnosti mladých hokejistov. Spoločne s trénermi spolupracujeme nad systémom tréningovej prípravy deti a mládeže. Veľkým plusom je, že PZHL (Poľský zväz ľadového hokeja) zabezpečuje školenia pre trénerov, ktoré vedie Jaroslaw Byrski, tréner z Kanady. Jaroslaw Byrski je jeden z najlepších odborníkov na svete v oblasti individuálnej prípravy hokejistov. Tréneri tam získavajú množstvo informácií, materiálov a vedomostí z danej oblasti. My ako klub ťažíme z týchto školení vďaka naším trénerom, ktorí neskôr tieto informácie využívajú na tréningoch.
Pokiaľ sa jedná o reprezentáciu Poľska, ktorá sa zúčastnila na MS v Kyjeve z hľadiska potenciálu, akým Poľsko disponuje sa zdá, že dosiahlo svoj cieľ a udržalo sa v skupine, ktorá je hneď "za chrbtom" elity. Je tam jeden škrabanec, a to prehra 0:11 s Rakúskom, ktorá trochu zatienila naplnenie stanoveného cieľa. Prezident zväzu musí s trénermi analyzoavť túto situáciu a rozhodnúť sa ako ďalej.

Blíži sa leto a teda aj čas dovoleniek. Ako bude od hokeja oddychovať prezident hokejového Sanoku?

Každú voľnú chvíľu sa snažím venovať rodine. Myslím, že tak ako každý rok strávime spolu chvíle chodením po horách alebo na bicykloch. Možno sa nám podarí isť aj k moru.

Chcem ešte dodať, že sme veľmi hrdí ako klub i ja osobne, že sme súčasťou Karpatskej mládežníckej hokejovej ligy. Spoznal som počas uplynulej sezóny veľa pozitívne naladených ľudí, manažérov, trénerov i rodičov, ktorí sa venujú hokeju a chcú sa rozvýjať. Srdečne všetkých pozdravujem a teším sa na naše stratnutia v ďalšej sezóne.

 

multisport 3      multisport a          multisport b

Hore