U16: Oleksandr Panchenko - ďalší nováčik KMHL

01.08.2017
Prečítané: 2531x

Do štartu druhého ročníka Karpatskej mládežníckej hokejovej ligy ostáva už len necelý mesiac a my vám prinášame rozhovor s trénerom tímu SDYUSSHOR-2002 Charkov, ďalším nováčikom v súťaži.

Ako si spomínate na svoje hokejové začiatky? Kto vás priviedol k hokeju a kde ste urobili prvé hokejové kroky?

Dá sa povedať, že k hokeju ma priviedli moji prví tréneri, Leonid Gladčenko a Valerij Pľašečnik. Vďaka nim som bol prijatý do Charkovskej hokejovej školy SDYUSSHOR. Mal som vtedy 9 rokov.

Ako sa vyvíjala vaša hokejová kariéra? Čo považujete za svoj najväčší úspech v hráčskej kariére?

Moja kariéra mala viacero zaujímavých etáp. Hral som v Rusku, Bielorusku, Lotyšsku, Poľsku, Holandsku a samozrejme na Ukrajine. S kyjevskými klubmi "Berkut" a "Sokol" som sa tešil z titulu majstra Ukrajiny. Pamätným je pre mňa tiež víťazstvo s Ukrajinskou reprezentáciou do 20 rokov na Majstrovstvách sveta skupiny B v Maďarsku (1999), či bronzová medaila zo zimnej Univerziády v Poľsku (2001). 

Kedy ste začali s trénovaním? Plánovali ste sa stať trénerom už počas aktívnej hráčskej kariéry? Kde ste ako tréner pôsobili?

Trénerom som od roku 2012. Myslím, že počas hráčskej kariéry som si nevedel ani len predstaviť, že zo mňa bude mládežnícky tréner. Ale som veľmi šťastný, že som mohol ostať pri hokeji a ďalej sa venovať práci, ktorá ma baví. Celá moja doterajšia trénerská kariéra je spojená s tímom SDYUSSHOR-2002 Charkov.

Máte nejaký trénersky vzor? Aký štýl hokeja ako tréner preferujete?

Počas hráčskej kariéry som mal možnosť pracovať s viacerými trénermi. Od nich som sa učil, zbieral užitočné informácie a vedomosti. Tie sa teraz snažím využívať vo svojej trénerskej praxi. "Mojim" štýlom je kombinačná, tímová hra, v ktorej má každý hráč možnosť prejaviť svoje najlepšie schopnosti.

Najkrajší moment vašej doterajšej trénerskej kariéry?

Víťazstvo môjho družstva SDYUSSHOR-2002 v Majstrovstvách Ukrajiny v sezóne 2014-2015.

Čo by ste ako tréner chceli dosiahnuť? Máte nejaký trénerský sen?

Chcem aby môj tím hral zaujímavý hokej a obsadzoval v súťažiach čo najvyššie priečky. Mojim snom je, aby moji chlapci "vyrástli" na kvalitných hokejistov a mali možnosť hrať v najsilnejších svetových ligách.

S akými cieľmi vstupujete do Karpatskej mládežníckej hokejovej ligy?

Chceme predovšetkým získavať medzinárodné skúsenosti a samozrejme vybojovať prvenstvo!

Myslíte, že takáto medzinárodná súťaž môže mladým hráčom pomôcť v ich hokejovom raste?

Nemyslím si to, som si tým úplne istý. Skúsenosti, ktoré mladí hráči v tejto lige získajú im v budúcnosti určite pomôžu.

KRÁTKY DOTAZNÍK

Najlepší hráč všetkých čias:  Valeriy Kharlamov, Wayne Gretzky
Najlepší hráč súčasnosti: Pavel Datsyuk
Najobľúbenejší hokejový tím: Pittsburgh Penguins
Najobľúbenejší šport (okrem hokeja):  futbal
Najobľúbenejší športovec/športovkyňa: Sergiy Bubka, Yana Klochkova

 

rozhovor             

logo STILUS New2

 

Hore