CJHL U16: Rozhovor s trénerom DHK

12.12.2017
Uverejnil: cjhl
Prečítané: 2139x

Pre hráčov maďarského Debreceni Hoki Klub je toto už druhá sezóna v KMHL, no pre ich trénera je to premiérový ročník. Na naše otázky odpovedal György József, tréner DHK.

Ako si spomínaš na svoje hokejové začiatky? Kto ťa priviedol k hokeju a kde si urobili prvé hokejové kroky?

Narodil som sa 5. júna 1978 v malom meste v Transylvánii, v Gheorgheni. Mal som tri roky, keď ma otec začal učiť korčuľovať, keď som mal 6, začal som hrať za miestny hokejový klub.

Ako sa vyvíjala tvoja hokejová kariéra? Čo považuješ za svoj najväčší úspech v hráčskej kariére?

Do svojich 18-tich rokov som hral v miestnom klube. V roku 1997 ma prijali do Športovej Akadémie v Bukurešti, kde som počas môjho štúdia v rokoch 1997-2001 hrával za univerzitný hokejový tím. Po ukončení štúdia som sa vrátil do môjho materského klubu, kde som odhral ďalších 5 rokov v družstve seniorov. V roku 2006 som dostal možnosť pracovať v Maďarsku ako tréner, do roku 2013 som tu aj hrával v druhej lige. Za moje najväčšie hráčske úspechy považujem:

- Majster Rumunska U18
- 2. miesto v Rumunskej seniorskej lige (2002)
- 5-krát víťazstvo v druhej maďarskej lige, kde som pôsobil ako hrajúci tréner
- účasť na Majstrovstvách sveta U18, U20 i v seniorskom tíme Rumunska

Kedy si začal s trénovaním? Plánoval si sa stať trénerom už počas aktívnej hráčskej kariéry? Kde si ako tréner pôsobil?

Stať sa hokejovým trénerom bolo už mojim detským snom. Túto myšlienku som mal v hlave počas celej mojej hráčskej kariéry. Keď som sa v roku 2001 po ukončení štúdia vrátil domov, začal som popri hraní trénovať deti. Od roku 2006 pôsobím v Debrecíne, kde som najskôr začal ako hrajúci tréner A-tímu. Neskôr som tu pôsobil pri rôznych mládežníckych družstvách. V sezóne 2013/2014 som viedol národný výber Maďarska kategórie U16.

Máš nejaký trénersky vzor? Aký štýl hokeja ako tréner preferuješ?

Áno, jedným z mojich obľúbených trénerov je Arno Del Curto, tréner Davosu vo Švajčiarskej lige. Vždy sa snažím svojich hráčov viesť k ofenzívne zameranému štýlu hry. Samozrejme, že s dôrazom na to, že aj defenzíva je veľmi dôležitá. V nej kladiem veľký dôraz na disciplínu, naopak v útoku nechávam hráčom priestor na ich kreativitu. Moje motto je: Nemusíš byť dokonalý, ale musíš vyvinúť dokonalé úsilie v každom zápase.

Najkrajší moment tvojej doterajšej trénerskej kariéry?

- Majster Rumunska U16
- už spomínaných 5 víťazstiev v druhej Maďarskej lige
- tretie miesto v Maďarskej lige U20, štvrté miesto v Slovenskej lige U20 v tom istom roku
- tretie miesto v Maďarskej lige U14

Čo by si ako tréner chcel dosiahnuť? Máš nejaký trénerský sen?

Mojim najväčším želaním je vychovávať dobrých hráčov, hráčov na ktorých budem môcť byť hrdý a ktorí sa možno jedného dňa presadia vo veľmi kvalitných ligách ako sú NHL, či KHL. Mojim ďalším snom je trénovať mužov, dúfam, že čoskoro dostanem takúto možnosť.

S akými cieľmi ste vstúpili do Karpatskej mládežníckej hokejovej ligy?

Naším hlavným cieľom je možnosť hrať v tejto súťaži bez tlaku na dosahovanie víťazstiev, je to možnosť hrať s tímami s odlišnou tímovou kultúrou, porovnávať sa na medzinárodnej úrovni. Účasť v tejto súťaži nám dáva možnsoť zdokonaľovať sa, skúšať rôzne herné taktiky. V neposlednom rade chceme dosiahnuť v súťaži čo najlepší výsledok, aby sme spravili nášmu klubu dobré meno.

Myslíš, že takáto medzinárodná súťaž môže mladým hráčom pomôcť v ich hokejovom raste?

Som si istý, že takáto medzinárodná súťaž pomôže mladým hráčom rásť. Hráči sa veľa naučia v zápasoch každej súťaže. Počas súťaže sa celý ich život točí okolo hokeja. Tiež sa môžu veľa naučiť sledovaním ostatných zápasov. Takáto medzinárodná súťaž pomáha rozvíjať súťažného ducha tímu, ktorý na druhej strane podporuje sociálne zručnosti a učí sociálnej interakcii hlavne počas hrania. Možno by bolo užitočné zorganizovať nejaké spoločné programy, ktorých by sa hráči zúčastňovali a tak získali príležitosť spoznať sa a nadviazať nové priateľstvá.

 

KRÁTKY DOTAZNÍK

Najlepší hráč všetkých čias: Wayne Gretzky
Najlepší hráč súčasnosti: Pavel Datsyuk
Najobľúbenejší hokejový tím: Pittsburg Penguins
Najobľúbenejší šport (okrem hokeja): hádzaná
Najobľúbenejší športovec/športovkyňa: Gianluigi Buffon

Hore