ROZHOVOR S RIADITEĽOM KMHL

29.05.2020
Uverejnil: cjhl
Prečítané: 1849x

 

If you prefer to read this interview in english, click HERE

Slovenský týždenník "MY NOVINY VÝCHOD" priniesol uplynulý týždeň rozhovor s Petrom Kločankom, riaditeľom Karpatskej mládežníckej hokejovej ligy. Prinášame vám jeho plnú verziu.

Uplynulú sezónu ste v rozhovore pre náš týždenník hodnotili ako vydarenú. Aké stanovisko by ste zaujali po tej aktuálnej?

Sú veci s ktorými sme spokojní, no boli aj momenty, s ktorými nemožno vyjadriť 100% spokojnosť. S istotou však môžeme povedať, že bola rekordná. Štartovalo v nej 25 tímov z 9 krajín. Zo všetkých dvanástich turnajov boli vysielané prostredníctvom youtube priame prenosy. Videli sme množstvo kvalitných zápasov a dá sa povedať, že všetko prebehlo bez nejakých vážnych organizačných problémov. Azda najväčším negatívom bolo tretie kolo v kategórii U14. Niektoré tímy prišli kvôli maródke v oklieštenej zostave a Automobilist Kyjev sa ho nezúčastnil vôbec, keďže nemal k dispozícii dostatočný počet hráčov. Celkovo však sezónu môžeme hodnotiť kladne, samozrejme až na ten záver, ale to je niečo čo nevieme ovplyvniť.

Štvrtý ročník KMHL ste museli z dôvodu pandémie ukončiť predčasne. Bolo v hre aj iné riešenie, povedzme odohrať stretnutia o umiestnenie pred začiatkom novej sezóny?

Keď to celé začalo, pozorne sme sledovali situáciu na Slovensku, i v zahraničí. Komunikovali sme s kompetentnými orgánmi u nás a v pravidelnom kontakte sme boli aj s našimi klubmi z ostatných krajín. Potom to prepuklo v celej Európe. Uzavreli sa športoviská, aj hranice. Nikto netušil kedy to celé skončí a ako sa to bude vyvíjať, tak sme sa rozhodli sezónu ukončiť bez udelenia titulov. Dohrávanie pred novou sezónou sme nevideli reálne, aj keď sme zvažovali aj takú možnosť. Nevieme, či by na to bol časový priestor, či by sa mohli zúčastniť všetky kluby, s akými zostavami ... tých otáznikov tam bolo viac.

Mrzí Vás predčasné ukončenie sezóny o to viac, že prišlo tesne pred jeho vrcholom?

Samozrejme. Na záverečné kolo sme sa pripravovali my, i kluby. Mal to byť vrchol sezóny, najmä pre tímy bojujúce o titul. Opäť boli na programe ALL STARS zápasy aj súťaže zručností. Plánovali sme v nich aj zaujímavé zmeny, ktoré by zvýšili ich atraktivitu pre hráčov i divákov. Chystali sme spestrenie aj pre fanúšikov. Tiež sme si chceli niečo vyskúšať už smerom k ďalšej sezóne... plánov bolo skutočne veľa. Tešili sme sa na záver sezóny, no žiaľ stalo sa čo sa stalo. Teraz len ostáva dúfať, že sa všetko čoskoro vráti do starých koľají.

Aj napriek negatívu v podobe predčasného ukončenia, možno nájsť v predčasne ukončenej sezóne aj pozitíva? Čo Vám a Vašej organizácii dal tento ročník?

Určite áno. Do súťaže pribudli nové kluby, spoznali sme nových ľudí. Vyskúšali sme si fungovanie „zmiešaného“ tímu, ktorý v súťaži štartoval pod názvom „CJHL Development Team“, v ktorom spolu hrali chlapci z Poľska a Ukrajiny. Zorganizovali sme súťaž o „Divácky rekord KMHL“. A tiež sme vyhlásili „Deň hokejových matiek“, ktorý sa stretol s pozitívnym ohlasom a verím, že sa z neho stane tradícia.

Bola to už naša štvrtá sezóna. Za ten čas sme spoznali mnoho klubov ako aj ľudí z ich vedenia. Komunikácia s nimi, ale aj naše interné hodnotenie ich hokejovej a organizačnej „kvality“ nám pomôžu rozhodnúť sa, akým smerom chceme ligu posúvať v ďalších sezónach.

Ako pozitívum možno ozančit aj herný posun viacerých hráčov, ktorí si v minulosti zahrali KMHL. Ukrajine Plochotnik bol v minulej sezóne najproduktívnejším hráčom dorasteneckej ligy, pričom predtým niekoľko sezón hral práve v KMHL. V čom vynikal, aké sú jeho prednosti?

Čo som ho videl hrať u nás, má vynikajúci prehľad v hre a je skvelým nahrávačom. Vzrastom patril k nižším hráčom. Dobre korčuľoval a vynikal v práci s hokejkou. V rámci našej súťaže bol dve sezóny najlepším v štatistike gólových asistencií.

Pred sezónou došlo k reorganizácii čo do vekových kategórií. Z dlhodobého hľadiska ste organizovali iba turnaje pre hráčov do 14 a 16 rokov, zatiaľ čo v uplynulej sezóne to boli turnaje pre hráčov do 13, 15 a 19 rokov. Ako hodnotíte túto organizačnú zmenu?

Kategórie odzrkadľujú predovšetkým záujem klubov. No v zásade platí, že tak ako rastie vek hráčov, tak sa mení aj označenie kategórie. To čo bolo vlani U13, bolo v aktuálnej sezóne už U14. Takisto sa U15 zmenilo na U16. Mali sme záujem aj o kategóriu U20, ale nenašiel sa dostatok tímov. Z tých, ktorí ju hrali v predošlej sezóne (ešte ako U19) chceli pokračovať Sanok a Kyjev. Poskladať mužstvo sa snažil aj Charkov. Michalovce sa chceli sústrediť na domácu súťaž, kde chceli zabojovať o postup do najvyššej juniorskej súťaže. Tím z rumunského Galati v podstate zanikol. Hráči trojnásobného šampióna KMHL z Novojavorivska sa rozutekali do sveta (Kanada, USA, Slovensko...) a do seniorských tímov na Ukrajine. Takže organizačné zmeny sa dejú z rôznych dôvodov, ale pre nás je vždy rozhodujúci záujem klubov, ktorému prispôsobujeme aj svoje rozhodnutia.

O akých kategóriách rozmýšľate v súvislosti s nasledujúcou sezónou?

Istú predstavu už máme, ale ešte je predčasné o tom hovoriť. Momentálne zbierame od klubov informácie, či chcú pokračovať aj v budúcej sezóne a o aké kategórie majú záujem. V aktuálnej situácii sa však nie všetci vedia vyjadriť už teraz. Je ťažké odhadnúť ako sa táto pandémia podpíše na fungovaní klubov, ale tiež na rodinách hráčov. Mládežnícky hokej je totiž financovaný prevažne z financií rodičov. Takže uvidíme čo prinesú najbližšie týždne.

V súťaži sa v predčasne skončenom ročníku objavilo viacero nových klubov, rovnako pribudli aj zástupcovia z nových krajín. Ako hodnotíte ich prínos?

Rozdelil by som to podľa kategórii. Do U16 priniesli nové tímy rozhodne kvalitu. Kaunas, Sf.Ghorghe i Minsk si vybojovali postup do finále (7 najlepších tímov po základnej časti). Miškolc bol v hre o finále do posledného zápasu. Výkonnostne zaostávala Sofia, no aj tá mala vo svojom kádri šikovných hráčov, ktorí sa aj vďaka ťažkým zápasom v KMHL zlepšovali. Okrem športovej stránky by som všetky nové tímy pochválil aj za prístup k organizačným povinnostiam spojeným s účinkovaním v KMHL.

Päť nováčikov pribudlo aj v kategórii U14, no tu to bolo trochu horšie z pohľadu výkonnosti i organizácie. Výnimkou bol poľský tím JKH GKS Jastrzębie, ktorý suverénne vyhral svoju skupinu, keď nestratil ani bol. Nesklamal ani organizačne, keď hostil tretie kolo. Rovnako prínosom bol aj už spomínaný CJHL Development Team. V ňom dostali šancu hráči z Poľska a Ukrajiny, ktorých kluby v KMHL U14 neštartovali. Úzky káder sa negatívne podpísal pod výsledky ukrajinského tímu z Odessy. Som presvedčený, že keby mali na každom kole o 2-3 hráčov viac, ich výsledky by boli oveľa lepšie. Automobilist Kyjev a Olimpia Ploiesti mali rovnaké problémy.

Posledné správy hovoria o tom, že štvrtá fáza uvoľňovania sprísnených karanténnych opatrení by mala nastať po 20. máji. V tejto fáze sa taktiež ráta s opätovnou možnosťou organizovať športové podujatia. KMHL zvykne štartovať na konci augusta, čo je o tri mesiace. Pripravujete sa na to, že by mala súťaž odštartovať v tomto termíne, prípadne hrozí jej odklad?

Verím, že bude možné začať v tradičnom augustovom termíne. No v hre sú aj varianty s neskorším začiatkom. Uvidíme ako sa situácia vyvinie u nás a ako v ostatných krajinách.

V porovnaní so súťažami, kde účinkujú iba kluby z jednej krajiny, to máte o poznanie ťažšie. V KMHL účinkuje množstvo klubov z iných krajín, viaceré z nich aj so sídlom mimo EÚ. Môžu pretrvávajúce sprísnené opatrenia na hraniciach okresať počet účastníkov v rámci budúcej sezóny?

Máte pravdu, je to komplikovanejšie. Samozrejme sme si vedomí toho, že kluby z niektorých krajín môžu mať v najbližších mesiacoch problém s cestovaním do zahraničia. S tým my ale nespravíme nič, budeme to musieť akceptovať. Ak k tomu dôjde, našou úlohou bude vymyslieť taký formát súťaže, ktorý bude zaujímavý pre tých, ktorí v nej budú môcť hrať.

V minulej sezóne účinkovalo v rámci dvoch súťaží deväť klubov z Ukrajiny a Poľska. Situácia v týchto krajinách je čo do počtu chorých na Covid - 19 o niečo vyššia, ako u nás. V blízkej budúcnosti sa hovorí sa o otvorení hraníc z Českom či Rakúskom, rokovania majú prebiehať s Maďarskom. Okolo situácie v súvislosti s otvorením hraníc s Poľskom a Ukrajinou je viac - menej ticho. Viete si predstaviť budúci ročník KMHL aj bez klubov z týchto krajín?

Ťažká otázka. Súťaž by rozhodne utrpela, keby tieto tímy neboli jej súčasťou v ďalšej sezóne. Na druhej strane je nám jasné, že po ročnej pauze by bolo ťažké ju nanovo rozbiehať, takže spravíme všetko preto, aby sa piaty ročník odohral. V Poľsku už postupne uvoľňujú opatrenia, podobne ako u nás. Od 4.mája sa tam môžu využívať vonkajšie športoviská v malých skupinkách, v maximálnom počte 6 osôb. Koncom mája sú naplánované zápasy najvyššej futbalovej ligy. V ďalšej fáze plánujú sprístupniť tiež haly a telocvične. Podľa informácií od našich partnerov začínajú 18. mája so spoločným tréningom.

Vzhľadom k tomu všetkému, ako aj s prihliadnutím na fakt že Poľsko je členom EÚ a navyše máme aj spoločnú hranicu veríme, že do začiatku hokejovej sezóny bude aj táto hranica otvorená.

Silným partnerom KMHL sú ukrajinské kluby. Niektoré turnaje sa dokonca uskutočnili v krajine našich východných susedov. Pre Ukrajincov, aj vplyvom toho, že nie sú v EÚ ani Shengene, bude zrejme o niečo náročnejšie, dostať sa tak skoro cez hranice, čo však bude platiť aj naopak, pri vstupe občanov EÚ na Ukrajinu. Máte od svojich partnerov nejaké informácie o tom, že by povedzme pri športovej činnosti, mohol byť v budúcnosti prechod hraníc zjednodušený? Predsa len, ak by k tomu nedošlo, ohrozilo by to množstvo nadnárodných súťaží a to už v budúcej sezóne. Existuje k tomu nejaký kľúč, alebo treba proste iba čakať?

Nateraz sme ani my nezachytili žiadne informácie ohľadom plánov na slovensko-ukrajinskej hranici. Situácia je tam momentálne ako u nás, športoviská sú zatvorené, súťaže sa nehrajú. Z pohľadu ďalšieho vývoja je horšie to, že počet nakazených tam stále stúpa a všetky opatrenia sa tam prijali neskôr ako u nás. Takže je veľký predpoklad, že na Ukrajine budú s koronavírusom bojovať dlhšie.

Nie je tajomstvom, že kríza zasiahne aj iné segmenty. Viaceré firmy či organizácie prechádzajú na tzv. úsporný režim, prípadne prepúšťajú svojich zamestnancov. Aké sú prísľuby od sponzorov podieľajúcich sa na chode KMHL? Vyslovili Vám podporu aj pre nasledujúce obdobie, prípadne ste vo fáze hľadania nových sponzorov?

Liga nemá partnerov, ktorí by ju podporovali finančne, takže z toho pohľadu necítime žiadne ohrozenie. Skôr máme obavy, aby to negatívne nezasiahlo kluby. Liga je financovaná z členských poplatkov klubov, z ktorých sú hradené trofeje, webhosting, marketingové materiály a pod. Všetci členovia vedenia Ligy sa jej venujú bez nároku na odmenu.
Sponzorov sa samozrejme snažíme hľadať a je jasné, že teraz to bude ešte ťažšie. Naše poďakovanie preto patrí všetkým, ktorí nás doteraz podporovali svojimi produktmi, či službami.

zdroj: MY NOVINY VÝCHOD, Jakub BOBOVIČ

 

clanok

logo STILUS New2

Hore