KONIEC SEZÓNY

22.04.2021
Uverejnil: cjhl
Prečítané: 898x

2020/2021

If you prefer english, click HERE

"Covid sezóna" Karpatskej mládežníckej hokejovej ligy 2020/2021 je na svojom konci. Táto sezóna bola kvôli pandémii spôsobenej koronavírusom zvláštna, no aj napriek tomu sa nám podarilo odohrať viac ako 240 zápasov.

"Pred sezónou sme dúfali, že sa všetko vráti do normálu a že budeme schopní zorganizovať súťaž tak ako zvyčajne. Ako sme už skôr informovali, záujem o štart v KMHL malo pred sezónou viac ako 40 tímov z desiatich krajín. Žiaľ pandemická situácia zmenila naše plány, preto sme sa v októbri rozhodli zmeniť formát Ligy pre túto sezónu. Našou myšlienkou bolo hrať národné resp. regionálne kvalifikácie tam, kde to bude možné. A potom v závere sezóny usporiadať medzinárodné finálové turnaje. Dnes môžeme povedať, že sme uspeli len čiastočne," uviedol Peter Kločanka, riaditeľ KMHL.

Kvalifikačné turnaje sa napokon hrali v Poľsku a na Ukrajine. "V Poľsku sme hrali kvalifikáciu v dvoch vekových kategóriách, U14 a U16. V U14 sme mali 6 tímov, pričom jeden z nich bol z Čiech. Odohrali sme 2 kolá. Tretie bolo naplánované najprv na január, neskôr preložené na marec. Pre obmedzenia v súvislosti s pandémiou sa ho napokon nepodarilo odohrať. V kategórii U16 štartovali 4 tímy, a situácia bola obdobná. Tretie kolo bolo zrušené. Celkovo sa v rámci Poľských kvalifikačných turnajov odohralo 58 zápasov," priblížil dianie v Poľsku pán Krzysztof Czech, koordinátor Poľskej kvalifikácie KMHL.

Na Ukrajine sa do kvalifikácie zapojilo až 34 tímov."10 v kategórii U12, 11 v U14 a 13 v U16. V každej boli družstvá rozdelené do dvoch skupín. V skupine sa odohrali 2 kolá. V dvoch starších kategóriách sa následne odohralo finálové kolo, z ktorého sa najlepšie tímy kvalifikovali do Finále KMHL. V kategórii U12, sme vzhľadom na program domácej súťaže, finále nestihli odohrať. Do Ligového finále tak postúpili víťazi oboch skupín," vysvetlil Igor Arkhypenko, koordinátor KMHL pre Ukrajinu a pokračoval "Tiež sme mali problémy s termínami jednotlivých kôl. Tie boli spôsobené, tak ako všade, protipandemickými opatreniami. Ale zvládli sme to. Naše kluby ukázali veľké úsilie a záujem byť súčasťou súťaže, akou je Karpatská mládežnícka hokejová liga."

Finálový turnaj kategórie U12 sa uskutočnil v Nowom Targu, 19.-21. marca. 7 družstiev pricestovalo do Poľska, aby bojovali o prvú trofej Karpatskej mládežníckej hokejovej ligy v tejto "zvláštnej" sezóne. Domáci, MMKS Podhale Nowy Targ, ako najlepší poľský tím medzinárodného turnaja MILAN CUP 2020. SDUSSHOR Charkov a Morski Vovky Odessa, ako víťazi dvoch skupín Ukrajinskej kvalifikácie KMHL. Pozvanie prijali tiež 4 české tímy. Pilsen Wolves (modrý a šedý), Stasa Team a Pražský Výběr. Zlato si vybojoval Stasa Team.

"Finálový turnaj kategórie U14 bol naplánovaný na 1.-3. apríl, kategória U16 na 16.-18. apríl. Obidva sme museli odložiť. Momentálne je síce možné v Poľsku opäť hrať hokej, ale väčšina arén už rozpustila ľad. Vzhľadom na opatrenia, ktoré vstúpili do platnosti 27. marca a neskôr boli 9. apríla predĺžené do 18.4., sa to dalo očakávať. Na druhej strane, ukrajinské tímy majú teraz povinnosti v play-off domácej súťaže. Takže aj keby sme našli vhodný štadión, finálový turnaj momentálne nepripadá do úvahy," dodal Peter Kločanka a na záver pokračoval "Je to škoda. I preto, že záujem zúčastniť sa, mali družstvá z Čiech i Lotyšska. Ale situácia je taká, aká je a nám neostáva iné, len to akceptovať. Zvažujeme možnosť odohrať Finálové turnaje U14 a U16 na začiatku novej sezóny. Ale ako sme videli počas uplynulých mesiacov, je veľmi ťažké niečo plánovať. V tejto chvíli by som chcel poďakovať všatkým tímom, ktoré sa zapojili do sezóny 2020/2021. Všetkým organizátorom, za skvelú organizáciu kvalifikačných turnajov. Špeciálne poďakovanie si zaslúžia páni Krzysztof Czech a Igor Arkhypenko, za ich úsilie a prácu počas celej sezóny."

Hore