Mariusz Bernacki, JKH GKS Jastrzębie

22.11.2019
Uverejnil: cjhl
Prečítané: 2648x

ROZHOVOR S TRÉNEROM

Click HERE for english version of this interview.

Predstavte nám prosím v krátkosti váš klub.

Začiatky ľadového hokeja v Jastrzębiu sa datujú do roku 1952. V tom čase založila skupina mladých ľudí hokejový klub LZS Jastrzębianka. Ako klzisko vtedy slúžil kúpeľný bazén. Prvý zápas odohrali v roku 1953. Výstavba umelého klziska bola dokončená v roku 1975. Krytú halu máme ešte len 14 rokov, bola vybudovaná v roku 2005. Medzi najväčšie úspechy seniorského tímu v posledných rokoch sú: vicemajster Poľska (2013 a 2015), bronzový medailista (2014), víťaz Poľského pohára (2012 a 2018). Klub okrem seniorov vychováva aj deti a mládež. V klube máme zastúpené všetky kategórie, od mini hokeja až po juniorov.

Koľko družstiev tejto vekovej kategórie je v Poľsku? Aká je tam konkurencia?

V našej vekovej kategórii je v Poľsku v súčasnosti 15 tímov, ktoré sú rozdelené do troch skupín. Úroveň jednotlivých tímov je rôzna. V tejto sezóne sa na jej konci bude hrať celoštátne finále za účasti 4 najlepších tímov.

Povedzte nám niečo aj o svojej trénerskej kariére. Kedy ste začali trénovať?

Ako mladý tréner som začal pracovať pred 20 rokmi. V mojej kariére som trénoval tímy od mini hokeja až po kategóriu U15.

Máte nejaký trénerský vzor? Aký štýl hokeja je vám blízky, čo vyžadujete od svojich zverencov?

Mám veľa skúsenosti s mužstvami z Čiech a veľa čerpám z odbornej českej literatúry. Od svojich hráčov vyžadujem aby boli na ľade aktívny a plne zapojení do diania.

Je niečo, čo by ste chceli ako tréner dosiahnuť? Máte nejaký trénerský sen?

Pri mojej práci je dôležitý predovšetkým tímový prístup. Je dôležité neustále rozvíjať mladého hokejistu tak, aby v budúcnosti naši odchovanci určili silu seniorského tímu JKH. Na stene nášho štadióna je nápis, ktorý ma inšpiruje: „Víťazstvo je dôležité, ale najdôležitejší je prístup“.

Prvého kola Karpatskej mládežníckej hokejovej ligy ste sa zúčastnili ako hosť, no veľmi rýchlo ste potvrdili záujem stať sa riadnym členom ligy. Čo vás k tomu viedlo?

Ako som už spomínal, v poľskej lige je len málo tímov, s ktorými pravidelne hráme. Často sa zúčastňujeme turnajov v Čechách, keďže sme len 15 km od hraníc. Hrávame aj so slovenskými klubmi. V KMHL máme možnosť konfrontácie s rovesníkmy z iných krajín. Táto Liga je pre nás zaujímavá - 4 turnaje a ďalších 20 zápasov v medzinárodnej spoločnosti. Čo je v procese globalizácie hokeja veľmi dôležité.

V prvom kole sa vám darilo a v piatich zápasoch ste ani raz neprehrali. Ako by ste zhodnotili úroveň súťaže?

Náš výsledok je samozrejme veľmi pekný, ale zároveň nás motivuje k pokračovaniu v tvrdej práci v tréningoch. Mnoho zápasov bolo vyrovnaných a vzrušujúcich. Moji chlapci v nich získali cenné skúsenosti. Som si vedomý, že augustový turnaj bol takým otvorením ligy. Jednotlivé tímy boli v rôznych fázach prípravy na sezónu a ich zloženie nemuselo byť úplné a teda ani najsilnejšie. Myslím si, že v následujúcich kolách bude úroveň konkurencie ešte vyššia.

Druhé kolo sa uskutoční v Novojavorivsku. S akými ambíciami pocestujete na Ukrajinu?

Turnaj nám ukáže ako sme pracowali počas posledných troch mesiacov. Som rád, že si budeme môcť opäť zmerať sily so súperi v KMHL a bojovať o dobrý výsledok.

Koniec sezóny je ešte ďaleko, ale s čím budete ako tréner na jej konci spokojný?

V KMHL chceme postúpiť do „finálovej šestky“ a mať tak možnosť odohrať ďalšie zaujímavé zápasy na vysokej úrovni. Pokiaľ ide o domácu ligu, tak aj tu je naším cieľom čo najlepší výsledok vo finálovej skupine.

Čo by ste zaželali všetkým hráčom KMHL?

Aby účasť v tejto lige bola pre každého z vás dobrodružstvom. Rozvíjajte a zlepšujte svoje schopnosti hraním v duchu fair play.

 

logo STILUS New2

 

Hore