ROZHOVOR S TRÉNEROM - BENAS JAKŠYS

05.10.2019
Uverejnil: cjhl
Prečítané: 2021x

"Baltų Ainiai" Kaunas

If you prefer english, click HERE

Pokračujeme v predstavovaní nových tímov Karpatskej mládežníckej hokejovej ligy. Po prvom kole sme sa porozprávali s trénerom litovského "Baltų Ainiai" Kaunas. Pre zverencov trénera Benasa Lakšysa je to prvá sezóna v KMHL, zároveň je Kaunas prvým tímom KMHL z tejto pobaltskej krajiny. Po prvom kole sú mladí litovci na treťom mieste modrej skupiny divízie Orly.

Povedz nám niečo bližšie o vašom klube?

V našej hokejovej škole máme družstvá všetkých vekových kategórii, to znamená U9, U11, U13, U15 a U18. Túto sezónu máme aj tím seniorov, ktorí hrajú v našej domácej súťaži. Mládežnícke družstvá štartujú v majstrovstvách Litvy i Lotyšska.

Pravdepodobne každý hokejový fanúšik pozná mená ako Darius Kasparaitis, či Dainius Zubrus. Obaja robili Litve skvelé meno v NHL. Ale ak máme byť úprimní, veľa toho o litovskom hokeji nevieme. Prezraď nám niečo bližšie o hokeji vo vašej krajine.

Seniorská súťaž má 5 tímov. Kluby, ktoré sa popri senioroch venujú aj mládeži sú v mestách Vilnius, Klaipeda, Kaunas a Elektrenai. Tie majú najvyššiu kvalitu a pravidelne bojujú o domáce tituly a tiež reprezentujú Litvu na rôznych medzinárodných turnajoch.

Čo nám môžeš povedať o kategórii U16, koľko tímov je u vás v tejto vekovej kategórii?

Túto sezónu máme v Litve súťaže v kategórii U15 a U18, teda U16 nie. V oboch štartuje po 5 tímov, najlepšie sú Vilnius, Kaunas a Klaipeda. V Litve nemáme veľa družstiev, pretože veľa nádejných hráčov odchádza do zahraničia. Bez toho, aby bola v Litve kvalitná súťaž, v ktorej by štartovalo viac tímov je ťažké týchto hráčov presvedčiť, aby ostali doma. A bez kvalitných hráčov je zase ťažké vybudovať silné tímy a teda aj kvalitnú súťaž...

Ako si sa dozvedel o Karpatskej mládežníckej hokejovej lige.

Informácie o tomto projekte som mal od vicerých trénerov, s ktorými sa poznám. 

Bolo vaše rozhodovanie o vstupe do KMHL ťažké. Čo bolo hlavným dôvodom, že ste sa rozhodli kladne?

Zaujal nás spôsob organizácia tejto súťaže, mysím tým turnajový systém, ktorým sa táto liga hrá. Dôležitý bol pre nás tiež fakt, že sú do nej zapojené kluby z rôznych krajín. V neposlednom rade nás presvedčilo aj to, že termíny KMHL nezasahujú do našej domácej súťaže, ani neobmedzujú naše pôsobenie v Lotyšsku. Toto všetko dohromady nás presvedčilo, aby sme v tejto sezóne štartovali v Karpatskej mládežníckej hokejovej lige.

Máme za sebou prvé kolo. Naplnila samotná liga, ako aj jej účastníci tvoje očakávania?

Áno. Tak kvalita tímov, ako aj organizácia. Všetko bolo na veľmi vysokej úrovni. Musím teda povedať, že po prvom kole sme odchádzali domov veľmi spokojní.

Po prvom kole sa tvoji zverenci nachádzajú na treťom mieste. Spokojnosť, či boli tvoje očakávania vyššie?

Myslím, že výsledky, ktoré sme dosiahli boli dobré. V Trebišove nám chýbalo niekoľko kľúčových hráčov, takže verím, že nabudúce budeme ešte silnejší. Našim cieľom je umiestniť sa v prvej trojke, aby sme v záverečnom kole mohli bojovať o titul šampióna KMHL. Byť po prvom kole na tretej priečke je pre nás dobrý začiatok.

Vieme, že koniec sezóny je ešte ďaleko, ale s čím budeš na jej konci spokojný?

Ako som už povedal, chceme hrať vo finálovej skupine o titul, aby sme počas sezóny odohrali čo najviac kvalitných zápasov a získali toľko skúsenosti, koľko sa len dá. Umiestnenie v prvej päťke KMHL bude pre nás slušným úspechom.

Myslíš, že účasť v medzinárodnej súťaž môže pomôcť mladým hráčom v ich hokejovom raste?

Hrať len v domácej súťaži nestačí. Takže určite, odohratie viacerých medzinárodných zápasov pomôže chlapcom napredovať.

Čo by si zaželal všetkým hráčom KMHL?

Každému prajem dobrú sezónu. Aby sa im vyhýbali zranenia a zažili množstvo pozitívnych emócii.

Hore