SK CSKA SOFIA

10.09.2019
Uverejnil: cjhl
Prečítané: 1911x

Kiril Hodulov, GM a tréner (rozhovor)

If you prefer english, click HERE

SK CSKA Sofia je jedným z nových tímov Karpatskej mládežníckej hokejovej ligy. Nie je len novým klubom, ale tiež reprezentantom novej krajiny na mape KMHL.

"Musím povedať, že od nášho prvého kontaktu s Kirilom, išlo všetko rýchlo a ľahko. Sofia splnila všetky požiadavky na vstup do ligy bez zbytočného zdržania," uviedol Peter Kločanka, riaditeľ KMHL, a pokračoval: "Sme si vedomí, že expanziou ligy do hokejovo "menej rozvinutých" krajín, riskujeme zníženie kvality. Na druhej strane, chceme byť ligou, ktorá pomáha hráčom rozvíjať ich schopnosti. Chceme byť ligou pre všetkých hráčov a kluby, ktoré majú záujem sa zlepšovať."

Počas prvého kola v Trebišove (23.-25. august) sa bulharský tím prezentoval dobre organizovanou hrou a dobrým korčuľovaním. Aj napriek tomu, že nezískali ani bod, neboli pre ostatné družstvá ľahkým súperom. V šiestich zápasoch "vyhoreli" len raz, keď podľahli Novojavorivsku 3:11. V ostatných zápasoch to však bolo oveľa vyrovnanejšie (Nowy Targ 4:8, KirályPingvinek 1:4, Trebišov 3:5, Kaunas 2:6, Miškolc 2:3). Zaujímavým faktom je, že dokázali až 7-krát skórovať v presilovkách, čo ich v tomto ukazovateli radí na prvé miesto spomedzi všetkých tímov divízie Orly. Je však nutné tiež povedať, že musia popracovať na zlepšení defenzívnej činnosti. 202 striel na ich brankárov v šiestich zápasoch je priveľa.

"Myslím, že môžem už teraz povedať, že prijatie Sofie do KMHL bolo správnym krokom. Profesionálny prístup vedenia klubu k povinnostiam, ako aj snaha hráčov na ľade sú toho dôkazom. Viem, že im pre reprezentačné povinnosti chýbalo pár hráčov, preto som si istý, že v ďalších kolách uvidíme silnejšie družstvo. A dúfam, že aj naša Liga pomôže týmto chlapcom hokejovo rásť," dodal Peter Kločanka.

Po prvom kole sme sa porozprávali s pánom Kirilom Hodulovom, ktorý je generálnym manažérom a hlavným trénerom SK CSKA Sofia. Jeho trénerska kariéra je úzko spätá s CSKA, no v minulosti pôsobil tiež pri reprezentačných výberoch Bulharska rôznych vekových kategórii, vrátane seniorov.

SK CSKA Sofia je novým tímom Karpatskej mládežníckej hokejovej ligy. Predstavte nám váš klub.

Klub bol založený začiatkom 50tych rokov. Prvú ,edailu, bronzovú, získal v roku 1953. Od tohto momentu bola CSKA Sofia dominantnou silou v našej hokejovej histórii. V roku 1992 došlo k zániku klubu. Donútili ho k tomu finančné problémy. Náš domovský štadión bol zbúraný. 15 rokov neskôr, v roku 2007, sme začali znova od nuly. Obnovili sme hokejový tím CSKA aj klub. V súčastnosti máme v klube družstvá všetkých vekových kategórii.

A čo vaše domáce majstrovstvá, koľko družstiev je v Bulharsku v tejto vekovej kategórii (U16)?

V tejto kategórii je ich u nás len päť.

O hokeji v Bulharsku toho veľa nevieme. Povedzte nám o ňom niečo bližšie, predovšetkým o detskom a mládežníckom hokeji.

V Bulharsku máme hokejovú tradíciu. V minulosti neboli mládežnícke družstvá len v hlavnom meste, ale tiež v mestách Pernik, Stara Zagora, Elin Pelin, Veliko Tarnovo, Varna. Bolo tomu tak niekoľko rokov a v tých časoch sme mali dobrú súťaž. Od roku 1995 boli hokejové haly v týchto mestách postupne pozatvárané a dnes je hokej sústredený len v Sofii. Mládežnícke kategórie majú dnes aj kluby z Botevgradu a Varny. Ďalších 5 tímov je zo Sofie a všetky trénujú a hrajú na jednom štadióne s dvoma plochami.

Ako ste sa dozvedeli o KMHL?

Ako som sa dozvedel o KMHL? Sledujem európsky juniorský hokej. Snažíme sa hrať toľko medzinárodných zápasov, koľko sa len dá. Preto sa usilujeme počas sezóny štartovať na turnajoch po celej Európe. Raz som niečo započul, myslím, že to bolo počas priateľského zápasu v Rumunsku, o Karpatskej mládežníckej hokejovej lige. Prečítal som si na internete nejaké správy a tiež výsledky predošlej sezóny. Potom som sa v Sofii stretol s Vladimírom Mihalíkom a s ním som sa už rozprával o našej možnej účasti v tejto súťaži.

Bolo vaše rozhodovanie o účasti v KMHL ťažké? Čo bolo hlavným dôvodom, že ste sa takto rozhodli?

Nie, nebolo. Chceme aby naši hráči odohrali počas sezóny viac zápasov, aby mohli rozvíjať svoje schopnosti v zápasoch proti lepším tímom. Chceme hrať viac súťažných zápasov proti silným súperom, získavať medzinárodné skúsenosti.

Máme za sebou prvé kolo. Splnila liga a družstvá, ktoré v nej štartujú vaše očakávania?

Absolútne! Očakávali sme, že tieto tímy budú hrať dobrý hokej, plný rýchlosti a disciplíny. A aby som bol fér, očakával som tiež "čistý" hokej a aj toto moje očakávanie sa plne naplnilo.

cska 2

Možno je pre niekoho klub z Bulharska mierne exotickým, ale vaši hráči sa v Trebišove prezentovali dobrým korčuľovaním a sympatickým herným prejavom. Napriek tomu ste odišli domov bez bodu. Čo potrebujete zlepšiť, aby ste sa dostali na úrveň ostatných družstiev v súťaži? Čo môžeme od CSKA očakávať v ďalších kolách?

Ďakujem vám veľmi pekne za vaše slová a dojem, ktorý sme v Trebišove zanechali. Potrebujeme získať sebadôveru. Hrať ešte disciplovanejšie. Byť silnejší na puku, pridať viac rýchlosti a sily. A tiež pokúsiť sa udržať úroveň našej hry medzi prvým a druhým kolom.

S čím budete spokojní na konci sezóny?

Budeme spokojní ak sa nám podarí získať nejaké body, vyhrať 2-3 zápasy, zmenšiť výkonnostnú priepasť medzi nami a najlepšími družstvami v súťaži. Spokojný budem, keď uvidím, že sa moji hráči počas sezóny zlepšujú, keď budem vidieť iskru v ich očiach.

Myslíte, že takáto medzinárodná súťaž môže pomôcť mladým hráčom v ich hokejovom raste?

Určite áno. O tom niet pochýb.

Čo by ste zaželali všetkým hráčom KMHL do tejto sezóny?

Toto je veľmi dobrá otázka. Myslím, že viem, čo si každý hráč želá. Mojim želaním pre všetkých hráčov je, aby si užívali každú minútu na ľade i mimo neho. Aby si počas ligových kôl našli nových kamarátov, pretože kde inde môžu stretnúť toľko hokejistov na jednom mieste a v jednom čase. Nakoniec, toto je určite skvelá skúsenosť pre ich život a ja im želám, aby si splnili svoje hokejové sny.

Hore